Angelo Tajani

JACOPO FORONI : FRÅN BARRIKADERNA TILL KUNGLIGA OPERAN

av Angelo Tajani

JACOPO FORONI : FRÅN BARRIKADERNA TILL KUNGLIGA OPERANCirka ett och ett halvt århundrade efter Jacopo Foronis död har det nu publicerats en biografi som bl. a. innehåller en uppdaterad katalog över de verk som skrivits av denne kompositör och orkesterledare från Verona som mellan 1849 och 1858 ledde orkestern på Kungliga Operateatern i Stockholm.

Författaren är en italiensk journalist och forskare som sedan många år tillbaka är bosatt i Sverige. Med detta arbete har han velat fylla ett tomrum i historien och ge svenskarna upplysningar om de ungdomsår musikern från Verona tillbringade i Italien och berätta för italienarna om Foronis insatser i musiklivet under hans tio år i Sverige.

Jacopo Foroni, som föddes i Valeggio sul Mincio 1825 som son till Domenico, även han en känd musiker och sånglärare, hade studerat i Milano för Alberto Mazzucato och Placido Mandanici.

Som tonåring hade han gett prov på virtuos skicklighet när han framträdde som pianist och cembalist på offentliga konserter i Verona. Innan han ännu var 20 år hade han dirigerat orkestrar i Holland, Belgien, Frankrike och Spanien.

Hans första opera, Margherita, uppfördes med framgång på Teatro Re i Milano i mars 1848, miraklernas år som Nobelpristagaren Giosuè Carducci kallade det, då fosterlandskärleken glödde även i de unga musikerna.

Även Foroni, som varit officer i den österrikisk-ungerska armén, deltog i revolten under de så kallade Fem Dagarna i Milano, och på barrikaderna tonsatte han en upprorssång.

När Foroni hade flyttat till Stockholm för att leda orkestern i den romerske impressarion Vincenzo Gallis sällskap, entusiasmerade han svenskarna så mycket att han blev den högre societéns och adelns favorit och en flitig deltagare i hovbaler och kungliga jakter.

Under säsongen 1848-49 gav det italienska sällskapet 82 utsålda föreställningar. Framgången uppmuntrade ledningen för den förnämsta svenska operan att ge den 24-årige Foroni uppdraget som kapellmästare för det kungliga hovkapellet som genomgick en period av kris och senare också som scenmästare.

Jacopo Foroni som skrivit fyra operor, orkestermusik, kammarmusik och kyrkomusik, bl. a en mässa "Facilis et brevis, sex vocibus accomodata auctore", blev medlem av Kungliga Musikaliska Akademien i Sverige och tilldelades Vasaorden av kung Oscar I. 1858 föll han offer för en koleraepidemi som ändade hans lysande karriär i Stockholm när han endast var 33 år gammal. ISBN 91-973005-7-8

Av denna bok finns även en italiensk upplaga "JACOPO FORONI: DALLE BARRICATE AL REGIO PODIO "

138 sidor, 25 illustrationer

FINNS ÄVEN SOM TALBOK (TBP format) OCH KAN LÅNAS PÅ BIBLIOTEK!

 

Copyright @ Angelo Tajani | Design och webmaster Eriks Webbservice